Historie | Chocolade Geschenken.nl

Historie van een heerlijk familiebedrijf

Chocolaterie/chocoladefabriek Petit Ami heeft zijn bestaan te danken aan een advertentie in De Telegraaf.

Het was 1993. De familie Van Tilborg was op vakantie in Mallorca. Van Tilborg sr. las er ‘s ochtends zijn krant en zag de genoemde advertentie waarin een bonbonmachine werd gevraagd. Hij had samen met zijn broer jarenlang een supermarkt gehad en was (en is) eigenaar van een tiental marktkramen waar snoepgoed, koek en chocolade worden verkocht. Niet verwonderlijk dus dat de advertentie hem intrigeerde.

Weer thuis onderzocht hij wat een bonbonmachine was, waarna hij op het idee kwam zelf chocolade te gaan produceren. Hij zou dan zijn klanten op de markt voortaan chocolaatjes kunnen leveren die met de hoogste kwaliteit grondstoffen waren gemaakt. Na overleg met zijn gezin kocht hij een stuk grond naast het pand wat hij al aan de Kerkstraat in Andel bezat en bouwde er een fabriekshal.

Kleine vriend

Er werd een eernvoudige chocolademachine aangeschaft. Van Tilborg sr., zijn vrouw en hun dochter Melanie leerden hoe ze zelf chocolaatjes moesten maken. In 1995 ging de fabriek annex chocolaterie Petit Ami open.

De naam Petit Ami, wat “kleine vriend” betekent, werd bedacht door de reclameman die de visitekaartjes en de eerste brochure van het bedrijf ontwierp. En zoals al snel bleek was het een goede keus. Er werd steeds meer werd bekend over de gezonde en troostende eigenschappen van zuivere chocolade. Iedereen kan weleens een “kleine vriend” gebruiken.

Van 5.000 tot 50.000 kilo chocolade

In de jaren erna is Petit Ami een begrip in de wereld van de chocolade geworden. Banketbakkers, groothandels, grossiers, bedrijven, de markthandel, allemaal hebben ze de kwaliteit van de Petit Ami-chocolade ontdekt.

Werd er het eerste jaar “slechts” 5000 kilo Belgische chocoladepastilles verwerkt tot allerlei chocolaatjes, in 2009 was die hoeveelheid al vertienvoudigd tot 50.000 kilo. Inmiddels was de eenvoudige chocolademachine vervangen door een “state of the art” model en werd de onderneming HACCP gecertificeerd.

Petit Ami – een ouderwets familiebedrijf – verwacht in 2018 nog verder te groeien. Meer over Petit-Ami kunt u lezen op de pagina Over ons.

Petit Ami staat voor: familiebedrijf, deskundige medewerkers, breed assortiment, hoogstaande kwaliteit, HACCP gecertificeerd.